Preskočite na glavni sadržaj
EFZagreb2024
Obavijest pravnim i fizičkim osobama koje Zavodu podnose zahtjev za davanje podataka o dužniku prema članku 18. stavku 1. Ovršnog zakona

O HZMO-u

Obavijest pravnim i fizičkim osobama koje Zavodu podnose zahtjev za davanje podataka o dužniku prema članku 18. stavku 1. Ovršnog zakona

Od 1. prosinca  2013.  u primjeni je Odluka o visini i naplati troškova za davanje podataka o dužniku prema članku 18. stavku 1. Ovršnog zakona, koju je na sjednici održanoj 21. studenoga 2013. donijelo Upravno vijeće HZMO-a. Upravno vijeće HZMO-a donijelo je 16. travnja 2014. Odluku o dopuni Odluke o visini i naplati troškova za davanje podataka o dužniku prema članku 18. stavku 1. Ovršnog zakona.

Na temelju  Odluke, HZMO će radi podmirenja troškova radnji koje, na zahtjev pravne ili fizičke osobe koja tvrdi da namjerava poduzeti ovršni postupak ili postupak osiguranja, poduzima u svrhu davanja podataka je li dužnik osiguranik, po kojoj osnovi i kod koga, odnosno prima li mirovinu, naknadu zbog tjelesnog oštećenja ili koju drugu stalnu naknadu o kojoj HZMO vodi evidenciju naplaćivati naknadu u iznosu od 20,00 kn (slovima: dvadesetkuna). Zbog uvođenja eura kao službene valute u RH od 1. siječnja 2023. naknada iznosi 2,65 eura (slovima: dvaeuraišezdedetpetcenti). Odlukom o dopuni Odluke o visini i naplati troškova za davanje podataka o dužniku prema članku 18. stavku 1. Ovršnog zakona propisano je da ako su podnositelji zahtjeva proračunski korisnici državnog proračuna i izvanproračunski korisnici državnog proračuna čiji su podaci objavljeni u Registru proračunskih i izvanproračunskih korisnika, te pravne osobe koje prema zakonskim propisima imaju pravo uvida i pribavljanja podataka bez naknade, HZMO ne naplaćuje naknadu za podmirenje troškova radnji koje poduzima radi davanja podataka o dužniku.

Naime, prema navedenoj odluci i važećoj odredbi članka 18. stavka 5. Ovršnog zakona  HZMO nije dužan postupiti po zahtjevu osobe koja traži podatke o dužniku ako prethodno nisu podmireni troškovi za poduzimanje radnji.

Prema tome, pravne i fizičke osobe koje HZMO-u podnose zahtjev za davanje podataka o dužniku obvezne su uz  pojedinačni zahtjev za izdavanje potvrde za svakog dužnika, uz isprave na kojima se temelji tražbina,  priložiti i dokaz o podmirenju naknade. 

Naknadu ovih troškova podnositelj zahtjeva plaća u korist računa državnog proračuna RH, IBAN HR 1210010051863000160 model HR26 i poziv na broj odobrenja 5908-9563-OIB uplatitelja, a primjerak popunjenog naloga za plaćanje daje se u prilogu ove obavijesti. U dokaz izvršenom plaćanju prilaže se separat izvatka po računu (pravna osoba i fizička osoba koja obavlja gospodarsku djelatnost) odnosno primjerak naloga za plaćanje (obrazac HUB3) s vidljivom ovjerom izvršenja, a u slučaju elektroničkog plaćanja potvrda o provedenom nalogu za plaćanje s ovjerom banke (transakcijski kod).

Za podnošenje zahtjeva za izdavanje potvrde o dužniku radi pokretanja ovršnog postupka ili postupka osiguranja preporuča se korištenje tiskanice koja se nalazi na internetskim stranicama HZMO-a, a sadrži sve obvezne elemente potrebne za davanje podataka o dužniku u zakonskom roku.
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi