Preskočite na glavni sadržaj
EFZagreb2024
Dobro jutro, Hrvatska - zamjenik ravnatelja Ivo Bulaja o aktualnim mirovinskim temama

Vijesti

Dobro jutro, Hrvatska - zamjenik ravnatelja Ivo Bulaja o aktualnim mirovinskim temama

Dobro jutro, Hrvatska - zamjenik ravnatelja Ivo Bulaja o aktualnim mirovinskim temama

07.06.2022.


Zamjenik ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivo Bulaja gostovao je danas u emisiji Dobro jutro, Hrvatska i informirao javnost o aktualnim temama za umirovljeničku populaciju.
Zamjenik ravnatelja Bulaja objasnio je način na koji se mirovine usklađuju dva puta godišnje, 1. siječnja i 1. srpnja. „Tema oko usklađivanja mirovina vrlo je aktualna. Mirovine se usklađuju prema promjeni stope indeksa rasta potrošačkih cijena, odnosno inflacije te prema visini prosječne bruto plaće. U posljednje vrijeme imamo i rast plaća i rast inflacije, a formula je 70:30, ovisno o tome koji ponder je povoljniji. Iako nam se čini da je ponder inflacije veći od rasta plaća, trenutačno imamo rekordan broj osiguranika te time i rast plaća. U rujnu će se isplatiti usklađene mirovine sa zaostacima od srpnja i kolovoza, a postotak usklađivanja će sigurno biti značajan“, rekao je Bulaja.
Vezano uz omjer broja osiguranika i umirovljenika, Bulaja je istaknuo rekordan broj osiguranika koji se bilježi za svibanj te rekao da se očekuje i daljnje poboljšanje omjera, uzimajući u obzir nadolazeću turističku i građevinsku sezonu koje pridonose povećanju broja osiguranika.
Na pitanje o svakodnevnom životu umirovljenika, zamjenik ravnatelja Bulaja naglasio je da se kontinuirano promatra kretanje mirovina uz pronalaženje novih rješenja te da se na potrebe umirovljenika odgovara intervencijama jednokratnih mjera, poput COVID dodatka i jednokratnog novčanog primanja radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata, tzv. energetskog dodatka.
O uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj i utjecaju tog procesa na mirovine građana, Bulaja je istaknuo da će se dogoditi isključivo konverzija valute. „Što se tiče visine mirovine, to nema nikakvog utjecaja. Uvođenje eura za umirovljenike proći će bez bojazni. Vlada je Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj jasno propisala načelo zabrane neopravdanog povećanja cijena i uspostavljen je nadzor, stoga Zakon štiti od zlouporaba prilikom konverzije“, objasnio je.


 
 
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi