Preskočite na glavni sadržaj
EFZagreb2024
Usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju

Vijesti

Usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju

Usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju

14.10.2022.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju objavljen je u Narodnim novinama, broj 119/22 od 14. listopada 2022. a na snagu će stupiti 1. siječnja 2023.

Pregled izmjena i dopuna Zakona o mirovinskom osiguranju
 
OBITELJSKA MIROVINA
Omogućeno je da umirovljenici koriste i dio obiteljske mirovine umrlog bračnog /izvanbračnog druga u visini 27% pripadajućeg dijela obiteljske mirovine za jednog člana pod sljedećim uvjetima:
      - da je jedini korisnik obiteljske mirovine
      - da je navršio 65 godina života
      - da mu ukupna svota mirovina iz obveznog mirovinskog osiguranja u Republici Hrvatskoj ne prelazi iznos od 80 AVM-a
 
Dio obiteljske mirovine moći će koristiti i član obitelji koji nije jedini korisnik obiteljske mirovne ako je ostalim članovima obitelji priznato pravo na temelju potpunog gubitka radne sposobnosti ili kao djetetu sa statusom osobe s invaliditetom.
 
Mirovinski faktor za izračun obiteljske mirovine, koji se određuje ovisno o broju članova obitelji, povećan je za 10%.
 
NAJNIŽA MIROVINA
Od 1. siječnja 2023. najniže mirovine dodatno rastu za 3%.

RAD I KORIŠTENJE MIROVINE
Omogućuje se zadržavanje isplate starosne mirovine u slučaju zaposlenja s punim ili do polovice punog radnog vremena i korisnicima prema prijašnjim propisima o pravima iz mirovinskog i invalidskog osiguranja (vojnim osiguranicima, policajcima, pravosudnim policajcima) i prema propisu o pravima profesionalnih vatrogasaca.

POVEĆANJE POLAZNIH FAKTORA
Starosna mirovina
Povećava se polazni faktor za određivanje starosne mirovine osiguraniku koji prvi puta stječe pravo na mirovinu nakon navršene starosne dobi propisane za stjecanje prava na starosnu mirovinu i ima 35 godina mirovinskog staža sa dosadašnjih 0,34 % na 0,45%, po mjesecu za svaki mjesec nakon navršenih godina života propisanih za stjecanje prava na tu mirovinu, kao i polazni faktor za ponovno određivanje mirovine koja je bila obustavljena u razdoblju zaposlenja sa 0,15% na 0,25%.


Starosna mirovina za dugogodišnjeg osiguranika
Povećava se polazni faktor za određivanje starosne mirovne za dugogodišnjeg osiguranika koji prvi puta stječe mirovinu nakon navršene 60. godine života i ima 41 godinu staža osiguranja u efektivnom trajanju za 0,15% po mjesecu za svaki mjesec nakon navršenih godina života propisanih za stjecanje prava na tu mirovinu.
Ako je osiguranik koji prvi puta stječe pravo na starosnu mirovinu navršio 41 godinu staža osiguranja u efektivnom trajanju prije navršene starosne dobi propisane za stjecanje prava, polazni faktor se povećava za 0,15% po mjesecu za svaki mjesec nakon navršenih godina života propisanih za stjecanje prava na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika, a nakon navršenih godina života propisanih za stjecanje prava na  starosnu mirovinu povećava se za 0,45% i može iznositi najviše 1,27%.

 
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi