Preskočite na glavni sadržaj
EFZagreb2024
Podsjetnik na dostavu dokaza o visini inozemne mirovine do 30. studenoga radi isplate jednokratnog novčanog primanja

Vijesti

Podsjetnik na dostavu dokaza o visini inozemne mirovine do 30. studenoga radi isplate jednokratnog novčanog primanja

Podsjetnik na dostavu dokaza o visini inozemne mirovine do 30. studenoga radi isplate jednokratnog novčanog primanja

2. 11. 2023.

Podsjećamo korisnike hrvatske mirovine kojima se isplaćuje i mirovina iz inozemstva*, korisnike samo inozemne mirovine* te korisnike hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, kojima ukupno mirovinsko primanje ne prelazi iznos od 700 eura, da radi isplate jednokratnog novčanog primanja (JNP) radi ublažavanja posljedica rasta troškova života, Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje dostave dokaz o iznosu mirovine za rujan 2023. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja.
Dokaz može biti:
  • potvrda banke iz koje se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za rujan 2023.
  • izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za rujan 2023.
Jedan od navedenih dokaza treba dostaviti HZMO-u do 30. studenoga 2023. Osim putem online obrasca dokaz o visini inozemne mirovine može se dostaviti područnoj ustrojstvenoj jedinici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prema mjestu prebivališta, poštom ili osobno, s popunjenom Tiskanicom za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Tiskanica je dostupna na internetskim stranicama HZMO-a.
Korisnici samo inozemne mirovine, uz dokaz trebaju dostaviti i broj transakcijskog računa korisnika mirovine otvorenog u banci u Republici Hrvatskoj. Napominjemo da je za korisnike samo inozemne mirovine, osim iznosa mirovine (700 eura), dodatni uvjet za isplatu JNP-a i prebivalište u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od najmanje tri mjeseca neposredno prije donošenja Odluke Vlade RH, kao i da inozemnu mirovinu primaju na transakcijski račun otvoren u poslovnoj banci u Republici Hrvatskoj.
JNP bit će isplaćeno najkasnije u mjesecu prosincu 2023. godine, a o točnom datumu korisnici će biti pravovremeno obaviješteni.
*države s kojima Republika Hrvatska ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili koje primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti (države EU-a, EGP-a i Švicarska Konfederacija)
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi