Preskočite na glavni sadržaj
100.mirovinsko.hr
Potpisan ugovor eHZMO vrijedan 166 milijuna kuna financiran iz Europskog socijalnog fonda

Vijesti

Potpisan ugovor eHZMO vrijedan 166 milijuna kuna financiran iz Europskog socijalnog fonda

Potpisan ugovor eHZMO vrijedan 166 milijuna kuna financiran iz Europskog socijalnog fonda

07.02.2020.

U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava danas je potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Modernizacija IKT podrške Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje – eHZMO“, ukupne vrijednosti 166.565.486,30 kn, od toga se 141.585.350,00 kn sufinancira iz Europskog socijalnog fonda, a ostatak iz vlastitih sredstava. 
Ugovor su potpisali ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović, ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivan Serdar i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar. 
Tijekom 46 mjeseci, koliko je predviđeno trajanje projekta, provest će se sveobuhvatna modernizacija informacijskog i komunikacijskog sustava HZMO-a te unaprijediti daljnji razvoj temeljnih poslovnih procesa radi povećanja interne učinkovitosti i djelotvornosti HZMO-a kao javnog servisa građana te pružanja pravodobnih, standardiziranih i kvalitetnih usluga korisnicima.

Ministar Aladrović istaknuo je uvodno da Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava kao upravljačko tijelo projekta i ovim putem želi podržati institucije tržišta rada ulaganjem u informatičke i komunikacijsku sustave s ciljem pružanja što kvalitetnije usluge korisnicima. Konačni cilj je povećati ažurnost i učinkovitost institucija javne uprave i kreiranje što kvalitetnijeg servisa građana.
„Ovim projektom želimo znatno unaprijediti kvalitetu i brzinu usluga za sve korisnike, koristeći najnovija rješenja informacijskih i komunikacijskih tehnologija, koje će snažno utjecati na oblikovanje budućih poslovnih procesa HZMO-a u efikasniju i djelotvorniju javnu ustanovu. Uzimajući u obzir broj korisnika o kojima HZMO svakodnevno skrbi te današnje digitalno okruženje, kvaliteta usluge uvelike ovisi o adekvatnoj informatičkoj podršci. Sve je veći broj građana koji žele potrebnu uslugu riješiti jednim klikom iz vlastitog doma. U tom smislu, poslovni ciljevi HZMO-a usmjereni su na pružanje usluge u što kraćem roku i na što jednostavniji način te smanjenje čekanja na šalterima“, izjavio je Ivan Serdar, ravnatelj HZMO-a.

Nova IT rješenja, koja će se dijelom temeljiti i na primjeni umjetne inteligencije, omogućit će korisnicima za veći dio usluga e-komunikaciju s HZMO-om bez potrebe fizičkog dolaska na šaltere, a konsolidacija poslovanja nakon završetka projekta omogućit će proaktivniji pristup prema korisnicima te dostupnost usluga neovisno o radnom vremenu, 24/7/365.
Završetkom projekta očekuje se povezivanje i razmjena podataka s drugim tijelima javne uprave i inozemnim nositeljima osiguranja, lakše i brže ostvarivanje prava i komunikacija s korisnicima putem novih i unaprijeđenih e-usluga, digitalizacija procesa i dokumentacije, baziranje organizacije na centrima kompetencija neovisnima o geografskoj lokaciji, unaprjeđenje upravljanja i transparentnost, maksimalizacija IKT-a kao glavnog alata transformacije, koji uklanja fizička ograničenja, ubrzava i pojeftinjuje uslugu.
Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje ključna je institucija nacionalnog mirovinskog sustava. HZMO kontinuirano skrbi  o približno 1,5 milijun osiguranika, više od 1,2 milijuna korisnika mirovina te više od 150 tisuća korisnika doplatka za djecu (za više od 300 tisuća djece). Takav opseg poslova nužno zahtijeva snažno oslanjanje na informacijsko-komunikacijsku tehnologiju (IKT). 
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi