Preskočite na glavni sadržaj
100.mirovinsko.hr
Izračun - zahtjev

Korisničke stranice

Izračun - zahtjev

Obavijest

 

Obavještavamo vas da su za izračune mirovina za datume od 1. siječnja 2024. i dalje podaci u aplikaciji informativnog izračuna mirovine osiguranika osiguranih u II. stupu u postupku usklađivanja s odredbama novog Zakona o izmjeni Zakona o dodatku na mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju (NN 156/23). Stoga će informativni izračuni osnovne mirovine izračunani na temelju podataka unesenih u navedeno vrijeme biti prikazani na dosadašnji način, tj. svota dodatka na mirovinu za staž 1 računat će se u visini od 27 % od mirovine, a svota dodatka za staž 2 računat će se u visini od 20,25 % od mirovine.


Napominjemo da putem ove aplikacije nije  omogućen izračun  za starosnu mirovinu zbog dugogodišnjeg osiguranja (60 godina života i 41 godina staža osiguranja ) prema članku  6. i 7. Uredbe o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju („ Narodne novine“  broj 115/2014.)  i za korisnike kojima se pravo na prijevremenu starosnu mirovinu priznaje nakon prestanka osiguranja prouzročenog stečajem prema odredbi članka 8. Uredbe o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju. 
 
• Dodatak na mirovinu koji je od 1. siječnja 2012. postao je sastavni dio mirovine, uračunat je u svotu mirovine koja je prikazana u informativnom izračunu.

NAPOMENE -važno - pročitajte prije pokretanja aplikacije informativnog izračun

Na temelju informativnog izračuna ne možete ostvariti nikakvo pravo iz mirovinskog osiguranja
Informativnim izračunom mirovina se izračunava samo na temelju odredbi članka 79. do 90. Zakona o mirovinskom osiguranju
Ako je svota mirovne s dodatkom manja od svote najniže mirovine - isplaćivat će se najniža mirovina
Ako je svota mirovne s dodatkom veća od svote najviše mirovine - isplaćivat će se najviša mirovina
Osiguranicima koji su osigurani u oba obvezna mirovinska osiguranja ( I i II stup)  informativni izračun mirovine prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, omogućen je  od 1. siječnja 2018. Prema odredbi članka 93. Zakona o mirovinskom osiguranju, osobni bodovi za osnovnu mirovinu određuju se tako da se osobni bodovi određeni na temelju mirovinskog staža navršenog od početka osiguranja u obveznom mirovinskom osiguranju na temelju individualne kapitalizirane štednje pomnože s faktorom osnovne mirovine određenim za kalendarsku godinu u kojoj osiguranik stječe pravo na mirovinu.
ZA osiguranike kojima se mirovina određuje na temelju drugih propisa trenutačno nema mogućnosti izrade njima prilagođenog informativnog izračuna.
Informativni izračun mirovinu  radi se na temelju podatka o mirovinskom stažu koje sami unosite i podataka o Vašim plaćama kojima raspolaže Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), a koje možete provjeriti na Prijavno - odjavnim podacima i podacima o stažu i plaći.
Točnost informativnog izračuna ovisi o pravilnosti i kompletnosti navedenih podataka.
Podaci uneseni u matičnu evidenciju HZMO-a na temelju kojih se računa mirovina u informativnom izračunu mogu se naknadno mijenjati samo u slučajevima ako se utvrdi da su netočni (čl. 96. st. 2. Zakona o mirovinskom osiguranju).
Ako utvrdite da podaci na temelju kojih će se u informativnom izračunu računati mirovina nisu kompletni, a sada ili tijekom sljedećih dvanaest mjeseci ispunjavate uvjete za ostvarivanje prava na starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu, možete pokrenuti postupak pretkompletiranja.
U jednom danu podatke za informativni izračun mirovine možete unijeti samo jedanput.
U informativnom izračunu mirovinu možete izračunati samo na datume u ovoj i sljedećoj godini.
Roditelj - majka ili posvojiteljica koja je ispunila uvjete za mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju u ukupni mirovinski staž za izračun mirovine treba dodati i razdoblje od šest mjeseci staža za svako rođeno ili posvojeno dijete. Ako je umjesto majke ili posvojiteljice dodatni rodiljni dopust koristio roditelj - otac ili posvojitelj djeteta, pri ostvarivanju prava na mirovinu prema o Zakonu o mirovinskom osiguranju,  dodani staž u trajanju od šest mjeseci za svako rođeno ili posvojeno dijete  može  dodati  u ukupni mirovinski staž za izračun mirovine ako je koristio pretežni dio dodatnog rodiljnog dopusta. 
Dakle, ako prethodno ispunjavate uvjete mirovinskog staža i godine života za starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju dodani staž od šest mjeseci po svakom rođenom ili posvojenom djetetu trebate pribrojiti ostvarenom mirovinskom stažu i ukupan mirovinski staž unesite u  niže navedene podatake o  mirovinskom stažu u Republici Hrvatskoj za izračun mirovine.
Ako ste osigurani u kapitaliziranoj štednji (II stup) razdoblje od šest mjeseci za svako rođeno ili posvojeno dijete pribrojite razdoblju u kojem je navršen pretežiti staž . Dakle ili mirovinskom stažu  u kapitaliziranoj štednji ili mirovinskom stažu u Republici Hrvatskoj za izračun mirovine, ovisno o tome u kojem je razdoblju navršen pretežiti staž.
Podijelite povratne informacije
Uspješno ste ispunili anketu. Hvala Vam!
Molimo Vas ispunite sva polja.
Jeste li pronašli informacije koje ste tražili?
Kako biste ocijenili web stranicu?
1
2
3
4
5
Vaš komentar
Podijelite sa nama svoje mišljenje o ovoj stranici i pomozite nam da je poboljšamo. Ne ostavljajte osobne podatke.
Spremi